Android milyonlarca uygulamayı indirebileceğiniz bir işletim sistemidir. Telefonların yarısından fazlası Android ile çalışır. Android’e kurulan uygulamaların tümü bir amaca hizmet eder. Çeşitli kategorilerdeki araçlar ve oyunlar en çok ilgi çeken ve indirilen uygulamalardır.
Ancak her ne kadar telefona uygulama indirmek Google Play Store’da yükle butonuna basmak olsa da sonuçları zarar verici olabilir. Kimi uygulamalar düşük boyutlu olsa bile telefonda aşırı güç harcar. İşlemciyi yorabilir ve zorlayabilir. Bunun yanında telefonda kısa ve uzun vadede yavaşlama sorunu meydana gelebilir.
Bu yazımızda “Android telefonu ve tableti yoran, yavaşlatan ve bozulmasına yol açabilecek uygulamaları tespit etme nasıl yapılır?” sorusuna yanıt bulacağız.
Android kendi içerisinde yerleşik olarak çeşitli yazılımlarla gelir. Bunlar sayesinde çok RAM kullanan, telefonda fazla yer kaplayan, bataryanın hızlı bitmesine yol açan, işlemciyi yoran ve telefonun çalışmasını zorlaştıran uygulamalar tespit edilebilir.
Bir cihaz için en önemli donanım işlemcidir. İşlemcinin çalışma hızı ve seviyesi üzerinden telefona zarar veren uygulamaları bulmak mümkündür. Aşırı CPU (çekirdek işlemci) tüketimi arka plandaki uygulamaların çalışmasını dahi etkiler ve telefonu yavaşlatır.
Tüm bu sebeplerden dolayı Android’i yavaştan ve zorlayan uygulamaları listelenin adımlarına göz atacağız. Eğer şimdilerde hali hazırdaki yüklü programlardan şüphe duyuyorsanız aşağıdaki açıklamaları takip edin ve talimatları yerine getirin.
Uyarı: Google güvenlik ve gizlilik amacıyla CPU takibi üzerinde kısıtlamalara gitmiştir. Google Play Store’da bulunan pek çok uygulama CPU kullanımı hakkında bilgi vermemektedir. Bu problemin aşılması için rootluAndroid cihaza ihtiyaç vardır.
Telefonu yavaşlatan uygulamaları bulma
Her ne kadar Google üçüncü parti CPU takibi yapan uygulamaları engellemiş olsa da Android cihazların içerisinde işlemci hareketliliğini ölçen bir araç bulunmaktadır. Özellikleri kısıtlıdır ve detaylı bilgi almak mevcut Android sürümünde mümkün olmamaktadır. Ancak yine de kullanıcılara yol göstermektedir.
Bu yerleşik uygulama sayesinde batarya kullanımı ve CPU aktiviteleri kısmen de olsa ölçülebilir. Buna göre telefonu zorladığını düşündüğünüz uygulamaları silebilirsiniz.
Aşağıdaki adımları uygulayarak Android’deki “Geliştirici Seçenekleri”ni aktif duruma getirin.
- Ayarlar > Telefon Hakkında seçeneğine basın.
- Yapım Numarası üzerine gelin ve 7 defa art arda dokunun.
- Karşınıza uyarı penceresi gelecektir.
Bu pencerede ilk kez yapan için “Geliştirici seçeneklerinin” açıldığına dair bilgi uyarısı oluşacaktır. - Bu seçeneklerden içerisinden izlemeye giderek “CPU kullanımını göster” seçeneğini etkin hale getirin.
Bilgi: Telefon modeline göre geliştirici seçenekleri yerleşimi farklılık gösterebilir. CPU kullanımının yüksek olup olmadığını öğrenmek için yüzdelik dilimlerden ve grafiklerden yararlanın.
İpucu: CPU kullanımını etkin biçimde görmek için telefonu yeniden başlatın ve farklılığa göz atın. Bunun yanında uygulama açıkken önceki değerle karşılaştırma yapabilirsiniz.
Alternatif uygulamalar
Google Play mağazasında bazı uygulamalar kısmi derecede telefonun güç tüketimini sömüren oyunların ve diğer programların tespitinde tercih edilebilir.
CPU-Z bu araçlardan en çok öne çıkanıdır. Kolay kullanıma sahip olmakla birlikte ücretsiz hizmet verir. CPU izleme aracı sayesinde telefonun tüm özelliklerine detaylıca ulaşmanız mümkündür.
[appbox googleplay com.cpuid.cpu_z]
Telefonunuzda yavaşlama sorunu devam mı ediyor? Probleminizi detaylı bir biçimde soru cevap bölümünde bizimle paylaşın.