Akıllı telefon satın alma sebeplerimiz arasında birinci sırada uygulamalar geliyor. Çünkü işimizin bir çoğunu uygulamalar sayesinde görüyoruz. Ancak indirip, yüklediğimiz uygulamaların bir kısmı işimize yararken, öte taraftan diğer uygulamalar telefonun hafızasını arttırmak, depolama alanını azaltmaktan başka bir işe yaramıyor. Bunun yanında gereksiz uygulamaların arka planda çalışıyor olması telefonumuzu da yoruyor.
Örneğin sıfır bir telefon veya tablet alıp, telefonun kutu açılışını yapmış olsak bile cihazın içinde işimize yaramayacak bir sürü uygulama yer alıyor. Cihazın daha stabil çalışması için neler yapabiliriz? Gereksiz uygulamalardan kurtulmak ve mobil cihazımızı hızlandırmak için çözüm yöntemleri nelerdir? Hangi metodlarla telefonumuzu hızlandırabiliriz? Bu yazımızda bu sorunlara değineceğiz.
Telefonun uygulamasız, içi boş olması elbette ki yanlış. Sonuç itibariyle biz o cihazı boş yere satın almadık, ancak uygulamaların telefonun kaynağını sömürdüğü de açıkça ortada. Üstelik bir de arka planda boş ve gereksiz yere çalışan uygulamalardan söz ediyorsak cihaza zarardan başka bir şey getirmiyor. Telefonunuz Rootsuz ise, uygulamalar işinizi zorlaştırır ve canınızı sıkar.
Artık bu gereksiz uygulamalardan kurtulmak, telefonu hafifletmek ve daha hızlı çalışmasını sağlamak çok kolay. Android 4.0 ve üzeri bir işletim sistemiyle çalışan cihaza sahipseniz gereksiz ve güvenliği tehdit edebilecek programları devre dışı bırakmak pek ala mümkün. Bahsettiğimiz uygulamaları binevi uykuya yatırmak için aşağıdaki resimli anlatımı takip edebilirsiniz.
İlk olarak Ayarlar’a gidip “Uygulama” bölümünü açıp,”Hepsi” kategorisine gelelim..
Bu işlemi gerçekleştirmek için Ayarlar > Uygulamalar veya Uygulama Yöneticisi gitmek. Açılan yeni bölümde Yüklenen , Çalışan ve Hepsi olmak üzere üç farklı kategori göreceksiniz. “Hepsi” bölümünde yalnızca kendi yüklediğiniz uygulamaları değil, cihaza daha önceden yüklenmiş uygulamaları da görebileceksiniz. Örneğin resimde gördüğünüz Tüm Gazeteler uygulaması firma tarafından yüklenmiş ve bunu kaldırmak mümkün.
Portatif yani taşınabilir ya da kaldırılabilir uygulamaların yanında cihazın çalışmasını sağlayan değiştirilemez programlar da mevcut.
Örnekler üzerinden gitmeye devam edelim. Mesela cihazımda yer alan Google Play Kitaplar uygulamasını hiç kullanmadım. Google Play aracılığıyla kitap satın almak istemiyorum. Dolayısıyla Android cihazlarda otomatik olarak bulunan bu uygulamaya giderek “Güncellemeleri kaldır” demem bir sorun teşkil etmeyecektir. Ya da Gmail uygulamasını kullandığımdan dolayı standart e-posta uygulamasını kullanmaya ve arka planda çalıştırmaya gerek yok. Kaldırabiliriz.
Yanlış uygulamaları silerim, telefonum çöker şeklinde kaygılara gerek yok. Çünkü telefon zaten kritik öneme sahip uygulamaları kaldırmanıza izin vermiyor. Eğer ileride fikriniz değişirse devre dışı bıraktığınız uygulamaları tekrar kullanıma açabilirsiniz.