Ana SayfaNe nedir?Uygulama mağazasındaki sahte uygulamalar nasıl anlaşılır?

Uygulama mağazasındaki sahte uygulamalar nasıl anlaşılır?

- Advertisment -

Google Play ve Apple’ın App Store mağazasında bulunan sahte uygulamaları nasıl fark edebiliriz? Bilindiği üzere artık gerçek dünya dijital dünyayla yer değiştirmeye ve neredeyse her kullanıcı akıllı telefon veya tabletere yönelmeye başladı. Yaşantımızdaki bu değişiklik telefonların olmazsa olmazı uygulamalara da yansıdı. Google Play ve App Store mağazalarında milyonlarca uygulama yer alıyor ve her biri ayrı noktada ihtiyaçlarımızı karşılıyor. Ancak her uygulamanın bir amaca hizmet ettiğini söyleyemeyiz. İşimizi gören uygulamaların var olmasının yanında kullanıcı üzerinden kazanç elde etmeye, kişisel bilgileri ele geçirmeye ve değerlendirmeye yönelik pek çok zararlı yazılım bulunuyor. Peki orijinal uygulamaların çakması olan ve fake uygulama olarak da bilinen bu güvenlik tehdit edici yazılımları nasıl ayırt edebiliriz? İndireceğimiz uygulamanın sahte olup olmadığını nasıl anlarız?

1- Resmi Apple Store veya Google Play Store’u kullanın

Apple ve Android kullanıcıları için bilinmesi gereken temel durumlardan biridir. Telefonun jailbreak’li veya root’lu olmasıyla özgürlüğümüzün arttığı bilinmekte ancak telefonun çekirdeğinden ayrılmak da bize birtakım sorunlar çıkarabilir. Kırılmış ve çekirdek yazılımı aşılmış rootlu telefonlarla özgürce hareket ettiğimizi düşünmemize rağmen birtakım güvenlik problemleriyle karşılaşabiliriz.

Sözde kullanıcıya alternatif mağaza olarak sunulan Store’larda bulunan uygulamalar kişisel bilgilerinizin ele geçirilmesine yol açabilir. Orijinal olduğunu düşündüğünüz uygulamanın indirilmesi neticesinde bilgileriniz üçüncü kişilere satılabilir veya kredi kartı bilgilerinize erişilerek maddi kayıp yaşayabilirsiniz. Bunun yanında bilinmeyen mağazalardan indirilen zararlı yazılımlar ile takip edilebilirsiniz.

2- Kullanıcı yorumlarını okuyun

Emin olmadığınız, çıkıp çıkmadığını bilmediğiniz bir uygulamayı indirmeden önce mutlaka yorumlara göz atın. Uygulamanın altında yazılan yorumları okumak fikir sahibi olmanızı sağlayabilir. Yine uygulama yorumlarında geliştiricinin yaklaşımı ve verdiği yanıtlar da önem taşımaktadır. Güvenliğinizi sağlamak açısından uygulamanın sizin için uygun olup olmadığına karar verinceye kadar gerekli inceleme araştırmasını yapın.

3- Uygulamanın açıklamasını okuyun

Kötü dil bilgisi veya yazılım kurallarının dışına çıkılarak yazılmış uygulama açıklamaları karşısında dikkatli olun. Kötü imla ve yazım geliştiricinin profesyonel olmadığı bilgisini verir. Yapılan açıklama bir başka uygulamanın açıklamasının kopyası olabilir. Web sitesi ve e-posta adresini kontrol etmek de işinize yarayabilir.

Bunların yanında açıklamanın uzunluğu da önem arz etmektedir. Eğer indirmek istediğiniz araçta tatmin edici bir açıklama ve açıklama uzunluğu bulunmuyorsa bir sonraki niteliğe göz atın.

4- Geliştiriciyi inceleyin

Farz edelim ki Google Play Store’da sohbet uygulaması arıyorsunuz. Arama kısmına “Facebook Messenger” yazdınız ve indirmeye koyuldunuz. Acaba gerçekten indirdiğiniz uygulama Facebook tarafından geliştirilen Messenger mi? Yoksa yanıltıcı bir uygulama mı?

Sohbet uygulamalarının çoğu aldatmaya yöneliktir. Bu sebeple her zaman indirmek istenilen aracın geliştiricisinin kim olduğu incelenmelidir. Örneğin “Facebook’a ait Messenger”i yüklemek istiyorsanız geliştirici kısmında “Facebook” yazdığından emin olun.

5- Geliştiricinin sitesini ziyaret edin

Uygulama bölümünde geliştiricinin internet sitesini belirtmesi kullanıcıya güven verir. Eğer yeni bir uygulama indirecekseniz ve hangi amaca hizmet ettiğinden emin değilseniz dikkat etmeniz gereken noktalardan biri de websitesinin olup olmaması.

Elbette websiteye sahip olmak da herşeyi çözmüyor. Uygulama orijinal mi değil mi nasıl anlarız?’a yönelik olarak site gerekiyorsa ziyaret edilmeli ve profesyonelliği teyit edilmelidir. Örneğin: SSL sertifikası var mı? Site tasarımı ve içeriğindeki bilgilerle uygulama bilgileri eşleşiyor mu? Site Google tarafından güvenli bulunuyor mu?

6- Küçük öne çıkarılmış resimlere bakın

Uygulama mağazalarında indireceğiniz her uygulamanın logosu veya küçük resmi bulunuyor. İndireceğimiz uygulamayı belirlerken en çok dikkat ettiğimiz durumlardan biri olan resimler kimi zaman aldatıcı olabilir. Örneğin: Telefona VLC (Video açma uygulaması) indirmek istiyoruz. Google Play’e VLC yazdık fakat hangisini indirmemiz gerektiğini biliyor muyuz? Logo aldatmacası noktasında dikkatli olmak için uygulamanın orijinal logosu araştırılabilir ve buna göre indirip indirmemeye karar verilebilir.

7- İndirme sayısını kontrol edin

Uygulamanın gerçek olup olmadıdğını anlayabileceğimiz en önemli ölçütlerden biri. İndirilme sayısının fazla olması orijinal olduğu noktasında daha fazla güven verebilir. Örneğin: Messenger uygulamasını indireceğiz fakat 1 milyarı aşkın indirme sayısına sahip olan Facebook Messenger’in altında 100.000 yazıyor. Sizce de bir şeyler ters gitmiyor mu?

Ancak dikkat etmekte fayda var ki bu yalnızca Google Play’de işe yarıyor. Google Play indirme sayısını görüntülemek için gerekli bilgiyi sağlarken, App Store bu bilgiyi paylaşmamaktadır.

8- Diğer

  1. Dikkat edilecek noktalardan biri uygulamanın derecesini, 5 üzerinden kaç aldığını kontrol etmektir.
  2. Uygulamanın boyutu da güvenli olup olmadığı noktasında bize fikir verebilir.

Peki ya siz sahte (fake) uygulamalardan sakınmak için hangi yöntemi kullanıyorsunuz?

- Advertisment -

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler Yazılar

- Advertisment -