Sarj süresini nasıl uzatırım?

-sponsor-

Mobil cihazlar, işletim sistemleri ve uygulamalar geliştikçe hayatımızın her alanında yer almaya başladılar. Nitekim boş zamanlarımızın yanı sıra iş hayatımızı da mobil cihazlarımız ile idare eder hale geldik. Durum böyle olunca kullandığımız cihazlarımızın da sarj süreleri de git gide kısaldı. Öyle görünüyor ki sarj ve batarya teknolojisi hiç bir zaman gelişen teknolojiyi idare edecek seviyede gelişemedi. Teknolojinin her alanında olduğu gibi enerji mobil teknolojilerde de başta gelen problemlerden biri.

iPhone ya da Samsung markalarına ait akıllı telefon kullanıcılarının bildiği gibi telefonların sarj süresi bir günü geçmiyor. Sarjın beklemediğimiz anda bitmesi de bize sürekli yarı yolda bırakıyor. Bir de mobil cihazlara bu kadar bağlıyken en iyi yardımcımızın sarjı bitmesi sanki hayatı durduruyor. Sarjın hızlı bitmesi telefonlarımızı sürekli fişe takmamızı gerektiriyor. Bir süre sonra da batarya şişmesi gibi problemlerle karşı karşıya kalıyoruz.

Peki telefonlarımızı daha uzun ömürlü kullanmak için ne yapmalıyız?

Telefonumuzu daha az sarj etmek batarya ömrümüzü uzatacaktır. Bu sayede telefonlarımızı çok daha uzun yıllar kullanabiliriz. Çünkü bildiğiniz üzere artık telefonların bataryaları değişmiyor ve bataryalar öldüğünde ya da şiştiğinde bir telefon kadar masraf yapmamız gerekiyor. Telefonlarımızı daha az sarj etmek için sarj sürelerimizi uzatmamız ve telefonumuzu daha az fişe takmamız gerekiyor.

Şimdi gelin birlikte telefon batarya süresini nasıl uzatacağımıza bir göz atalım.

1- Bluetooth, Wi-Fi, GPS : Telefonumuz çalışırken arka planda kullanmadığımız Bluetooth, Wi-fi, GPS gibi telefon hizmetleri aktif olabilir. Eğer ki bu hizmetleri sadece ihtiyacımız olduğu vakitlerde açarsak çok büyük pil tasarrufu sağlar. Özellikle GPS ve Wi-fi telefon bataryasını adeta su gibi tüketmektedir. Telefon modelinize göre ayarlar kısmından bu hizmetleri kapalı konumunda tutun.

2- Ekran parlaklığı: Telefonunuzu bir video izlemek için ya da güneş ışığına maruz kaldığınız bir ortamda kullanmıyorsanız parlaklık ayarının son konumda olması gereksiz. Bu yüzden ya ekranı görebileğiniz şekilde parlaklığını tekrardan gözden geçirin ya da eğer ki telefonunuzda otomatik aydınlatma seçeneği varsa onu aktif edin.

3- 3G Dolaşım Verisi: 3G mevcut olmadığı zaman veri transferi olmaz tarzında düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. 3G’nin açık olması diğer hizmetler gibi batarya tüketim hızını etkiler. 3G’yi kullanmadığınız sürece kapatmak sizin lehinize olacaktır.

4- Flash Player: Flash video ve animasyonlar telefonun işlemcisini aşırı kullandığı ve telefonu yorduğu için pil ömrü hemen tükenecektir. Bunun için Android Market’te ücretsiz olan Dolphin Browser uygulamasını indirerek ihtiyacınız olmadığı zamanlarda Flash player’in kullanımını kapatabilirsiniz.

5- Task Killer: Android Market’te ücretsiz olan Task Killer uygulamasıyla telefonunuzun arka planında çalışan gereksiz uygulamaları kapatabilir, batarya tüketimini azaltabilirsiniz.

6- Son Sürüm: Telefon firmasının güncellemelerini yakından takip edin. Güncellemelerde yenilik olarak batarya tüketimi azaltma çatısı altında bir yazılım yayımlanmış olabilir. Telefon güncellemesinin yanısıra indirdiğiniz uygulamaları da güncellerseniz şarj tüketimi noktasında size bir faydası dokunabilir.

7- Batarya Kullanım Çubuğu: Telefonunuzu kullanırken batarya ömrünün yüzdesini görmek iyi olacaktır. Böylelikle telefonunuzu daha tedbirli kullanabilirsiniz.

Pil ömrünüzü uzatmak için aklınıza gelen başka bir şey varsa lütfen bizlerle paylaşın.

Yanıt bırak

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz