Ana SayfaNe nedir?Mobilge nedir?

Mobilge nedir?

- Advertisment -

Mobilge özellikle mobil teknolojiye odaklanmış (böyle söyleyince akla ilk telefonlar gelse de dron ve arabalar da mobil teknolojidir) büyüme aşamasında özellikle akıllı telefonlara ve Apple (iPhone), Samsung gibi büyük markalar hakkındaki gelişmelere yoğunlaşmış bir teknoloji haber sitesidir. Diğerlerinden farklı değildir ama kesinlikle özgündür!

Yayın hayatına başlayalı yaklaşık olarak 10 yıl olmasına rağmen (alan adına bakılırsa 6 yıl görünüyor, öncesinde mobilkaynak adını kullanıyordu) Türkiye’nin en büyük teknoloji sitesi değildir. (Şimdilik) Peki bugün Mobilge nedir?

iPhone 1’e şahit olmak

Teknolojiye olan tutkumuz iPhone 1’in akıllı telefon dünyasında yeni bir çağ yaratması ile birlikte başladı. Bir telefonun yapabileceklerine şahit olduğumuzda geleceğin bu yönde şekilleneceği çok netti ve mobil uygulama fikri diğer tüm her şeyin bir şekilde cebimize gireceğinin habercisiydi. “Özelliği telefona kendin yüklüyorsun” diye düşündüğümüzü hatırlıyoruz.

Blackberry efsanesi

Türkiye ancak 3G teknolojisi ile birlikte akıllı telefonlar ile tanıştı. Öncesinde dünya bu cihazları günlük hayatlarında kullanabiliyorlardı (günümüzdeki kadar gelişmiş olmasa da) Türkiye’de internetin kullanım alanların artması ve bu teknolojiye yatırım yapılmasıyla birlikte hayatımıza daha önce duymadığımız markalar girmeye başladı. Yüksek güvenlikli mesajlaşma, BB Messenger (şimdiki Whatsapp gibiydi), harika klavyesi ile bir efsaneydi. iPhone’un özellikleri ile Blackberry’nin özellikleri birbirinden oldukça farklı olmasına rağmen kıyasıya rekabet ediyorlardı. Biri iş dünyasına (Linkedin gibi) diğeri geri kalanlara (Facebook gibi) hitap ediyordu. Taa ki ülkeler sıkı çok güvenli olan bu cihazlara karşı durana kadar. Çünkü askeri alanlarda kullanıldığı kadar suç dünyası için de vaz geçilmezdi. Sonra Blackberry battı :(

Nokia’nın çöküşü

Türkiye’de o dönemde telefon deyince akla Nokia geliyordu. Abartısız her 10 telefondan 8 tanesi Nokia idi. Bir söylentiye göre Google Android işletim sistemi için ilk Nokia ile görüşmüştü. Devir işletim sistemli akıllı telefonlar devri olacağının muhtemelen farkında olmayan Nokia bu teklifi kabul etmemiş tacı kendi ellerinle Samsung’a vermiştir. Yazık Nokia, çok severdik.

Samsung’un doğuşu

Samsung akıllı telefon dünyasına Android işletim sistemi ile hızlı bir giriş yaptı ancak teknolojisi iPhone ve Blackberry’ye göre çok gerideydi. Ancak çok hızlı adapte oldu, tasarımlara ve diğer konulara hızla yatırıp yaptı çok geçmeden pazarda yerini aldı. Günümüzde Apple’ın ürünleriyle kıyaslanan en büyük markalardan bir tanesidir.

Edit: Evet Samsung zaten çok büyük bir markaydı, sadece telefon piyasasında değil bir çok alanda girişimleri vardır ve başırı işler yapmıştır. Buradaki değerlendirmemiz 3G ile birlikte başlayan Türkiye piyasası üzerine.

Microsoft sen ne yaptın öyle?

Akıllı telefon sektöründe işletim sistemi ile şansını deneyen Microsoft Nokia ile anlaşıp Windows Phone telefonlarını piyasaya sürdü. Karmaşık işletim sistemi ve Nokia’nın gelişmekte olan ancak tam olarak piyasayı yakalayamamış teknolojisi birleşince ortaya çıkan cihaz kullanıcıların pek hoşuna gitmedi. Bu ortaklık uzun sürmedi

Şimdi sen de herkes gibisin(!)

Türkiye’de 3G ile birlikte hızla değişen ve hayatımızın merkezine oturan akıllı telefonlar yeni yeni gündeme gelirken Mobilge‘nin kurucuları Turkcell‘de çalışıyordu. O dönemde teknolojinin yolu Turkcell’den geçiyordu (hâlâ çok güçlü bir markadır ancak eleştirelecek yanları da yok değildir) ve mobil teknoloji furyasına Turkcell’in katkısı çok büyüktü. Bizim de Turkcell’de olmamız bu devrime çok yakından takip etmemize vesile oldu. Mobilge böyle doğdu…

Şimdi her telefon birbirine benziyor, her web sitesi de öyle. Güzel olan her şey belirli bir gelişim gerçekleştirdiğinde gelinebilecek son nokta benzerliktir, bunda bir sakınca yok ama yeni bir heyecan arıyoruz, çünkü bunun tadına bir kere baktık.

Bugün Mobilge olarak sektörde kalmamızın sebebi bir sonraki devrime şahit olmaktır. Peki yarının devrimini kim gerçekleştirecek?

İyi okumalar, izlemeler, nöroplastisite aktarmalar.

 

- Advertisment -

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler Yazılar

- Advertisment -