Ana SayfaNasıl yapılır?Android telefon ile nasıl daha iyi fotoğraf çekilir?

Android telefon ile nasıl daha iyi fotoğraf çekilir?

- Advertisment -

İyi bir fotoğrafçı olmak için, iyi bir kameradan daha fazlasına sahip olmak gerekebilir. Bununla birlikte akıllı telefon ile yapılan fotoğrafçılıkta bilgilerimizi kullanmak oldukça önemli. Birkaç ince ayar ve uygulama ile ekstra bilgiye sahip olmadan Android telefonda fotoğraf çekme yöntemlerini öğrenmeniz, “Android’de nasıl daha kaliteli fotoğraflar çekerim, kamera ile güzel fotoğraf yakalama yolları neler, daha güzel görünmek ve farklı açılardan en iyi pozları çekmek nasıl yapılır?” gibi soruların yanıtını arıyorsanız Android’de kaliteli fotoğraflar çekmek için ipuçları rehberimizden yararlanabilirsiniz.

1- Android’de fotoğraf ipuçları: En iyi çözünürlük ve fotoğraf kalitesi

Şimdilerde Android cihazların kamera teknolojisinde neredeyse standart bir değer yakalandı. Akıllı telefonunuzdaki kamera ile başlamadan önce, ayarlara göz atmanız sizin yararınıza olacaktır. Yaygın olarak, ön yükleme ile gelen ayarlar optimal değildir. Yani kamera standart ayarlarla birlikte gelir ve herhangi bir özelleştirme yapılmaz. Kimi zaman ise düşük çözünürlük ayarlı olarak karşımıza çıkar. Çekeceğiniz fotoğrafın açısına göre ekran çözünürlük formatını belirleyin. (Aspect Ratio) Ardından megapiksel çözünürlüğünü en yüksek değere veya kaliteli görünüme ulaşabileceğiniz şekilde ayarlayın.

Bunun yanında hafızayı yönetebilmek ve idareli kullanmak açısından microSD kart kullanmanız sizin yararınıza olabilir.

2- Android fotoğraf ipuçları: Lensi temizleyin

Kamera lensinin kirden ve parmak izinden arındırılmış olduğundan emin olun. Problemi yazılımda ararken, fotoğrafların kalitesiz çıkma sebebi arasında çok daha basit bir problem olan kameranın tozlanması yatıyor olabilir. Telefonunuz muhtemelen cebinizde veya çantanızda uzun süre kalıyor. Bunun yanında telefona temas etmemiz ya da çeşitli çevre etmenleri kirlenmesine yol açabiliyor. Telefon başta olmak üzere lens kirlenmesinin önüne geçmek için mikrofiber bezleri tercih edebilirsiniz.

3- Android fotoğraf ipuçları: Doğru ayarlamaları yapın

Fotoğrafçılıkta üç düzenleme önem taşıyor: pozlandırma süresi, diyafram açıklığı ve ISO değerleri. Tüm bu özellikler fotoğrafın nasıl bir ışığa maruz kalması, arkaplan keskinliği, nesne odağı ve blurlama gibi görüntü özelliklerine karar veriyor.

Diyafram açıklığı: Akıllı telefonunuzda muhtemelen diyafram açıklığını ayarlamıyorsunuz. Çünkü daha önceden değerleri atanmış şekilde geliyor. Fotoğrafçılıkta doğru ISO değerleri ve pozlama süresi ile ilgili doğru ayarları yapmak oldukça önemlidir. Otomatik modda kamera bağımsız olarak ayarlama yapar, fakat manuel modu kullandığınızda daha iyi ve kesin sonuçlar elde etmeniz kaçınılmaz.

Pozlama süresi:  Uzun pozlama süresi fotoğraf aydınlatmasını geliştirmek için bir seçenek, özellikle düşük ışık koşulları altında. Ancak, bu hareket eden nesnelerin çevresinde çizgilenmeye yol açıyor. Bu efekt istenirse, nehirleri, denizi veya şehir görünümünü gece olduğunda çekerken kullanılabilir. Diğer taraftan kısa pozlama süresi anlık resim elde etmek için tercih edeceğimiz pozlama türü olabilir.

ISO değerleri: ISO kavramını anlamanız oldukça önemli. ISO sensörün ışık hassasiyetini belirliyor. ISO değeri yükseldikçe hassasiyeti artıyor. Örneğin: Daha yüksek ISO değerine ve kısa pozlama süresine ayarladığınızda daha keskin fotoğraflar elde etmeniz mümkün. Karanlık ortamlarda sıklıkla yüksek ISO değerine ve uzun pozlama süresine ihtiyaç duyulur.

Peki neden sürekli yüksek ISO değerini tercih etmiyoruz? Sebebi basit: Yüksek ISO değeri beraberinde noise değeri yüksek fotoğrafların ortaya çıkmasına yol açıyor. Noise yani kumlanma sorunu ise telefondan telefona farklılık gösterebiliyor. Kimi cihazlarda noise problemi ISO 400 veya 800’de ortaya çıkarken, diğerlerinde daha geç görülebiliyor. Kabul edilebilir, tatmin edici sonuçlara ulaşmak için ISO değerini kontrol edin. Çoğu zaman maksimum 200’e kadar olan değer idealdir.

4- Android fotoğraf ipuçları: Odaklamayı manuel olarak ayarlayın

Fotoğraf çekiminde başarılı olmanın yollarındıran biri de doğru odaklanmanın sağlanması. Otofokus genellikle işimizi gören bir özellik, yine de kusursuzluğun önüne geçemiyor. Bunun önüne geçmek için manuel odaklanmayı ayarlayarak ekrana dokunmanız yeterlidir. Fotoğrafta objeye veya arka plana elle odaklanmak kaliteli olmayı kolaylaştıracaktır.

5- Android fotoğraf ipuçları: Çoklu çekimi deneyin

Tek bir fotoğraf çekmeye çalışmak ve mükemmel anı yakalamayı beklemenin yerine çoklu çekim özelliğini kullanabilirsiniz. Örneğin; Bir öpücüğü yakalamak veya rüzgarda bir nesnenin görüntüsünü almak için kısa zamanda birden fazla fotoğraf çekmek işinizi kolaylaştırabilir. Günümüzde kamera özelliklerinin gelişmesi ve çoğunda tek dokunuşla birden fazla fotoğraf çekmeye olanak tanıyan cihazlar işinizi kolaylaştırabilir.

6- Android fotoğraf ipuçları: İki elinizi kullanın

Hızlı anlık görüntü yakalarken bazı eksiklikler ortaya çıkabilir. Örneğin: Telefon titrediğinden resimde bozulma meydana gelebilir. Eğer fotoğrafları tek elle çekmeye çalışıyorsanız bu basitçe yeterli değildir. Telefonunuzu her iki elinizi kullanarak sabitleyin veya telefon tutucu tripod ile titremenin tamamen önüne geçin. Ellerinizi kullanmak mümkün değilse telefonu ya da tableti omzunuza koymayı, hiza alıp stabil konumda kalmasını sağlayın.

7- Android fotoğraf ipuçları: özne ve perspektif

Üçler kuralı:

Üçler kuralı altın oranı yakalamak için kullanabileceğiniz bir yöntem. Üçler kuralına göre fotoğraf iki yatay ve iki dikey çizgi ile eşit parçalara bölünür. Ortaya 9 adet eşit ebatlara sahip alan çıkar. Oluşan ızgara sisteminde ön plana çıkarılmak istenen veya estetik görünüme kavuşturulmak istenen özne çizgilerin birleştiği noktalara yerleştirilebilir. Ya da özne büyükse, daha fazla yer kaplaması isteniyorsa çizgi üzerine gelecek şekilde deklanşöre basılabilir. Manzara fotoğrafı çekimlerinde iki çizgiden biri üzerinde konumlandırma yapmak faydalı olacaktır.

Üçler kuralıyla, harika fotoğraf kompozisyonu çocuk oyuncağıdır. Bunun yanında bazı uygulamalar da dikey veya yatay çizgilerin yerine altın oran hatlarıyla çekim yapmanıza olanak tanıyabilir.

Boşluk kuralı:

Fotoğrafta bazı özneler boşluğa ihtiyaç duyar. Nefes almak veya görünmek için. Altın oran gibi, bu kuralımız da fotoğrafta harmoni yaratabilir. Boşluk kuralını düzgün biçimde kullanmak kompozisyonda hareket, aktivite veya bitirme anlayışı yaratır.

Ayrıca fotoğraflarda boşluğa yer vermek, fotoğrafta yeni anlamların ortaya çıkmasını sağlar. Örneğin: koşmakta olan bir kişiyi çektiğinizde boşluğun arkada kalması kurtuluşa, olay yerinden ayrılmaya işaret iken, boşluğun koşan kişinin önünde olması bir şeye ulaşma olarak yorumlanabilir.

Yukarıdan fotoğraf:

Eğer selfie veya diğer insanların portre fotoğrafını çekmek istiyorsanız telefonunuzu biraz yukarı kaldırın. Böylece gergan ve istenmeyen kontürlerin önüne geçilebilir.

Perpektif ile oynayın

Çekim yaparken illa manzarayı düz bir şekilde çekmek zorunda değilsiniz. Resimde de görüldüğü üzere kamerayı aşağıdan hafif yukarı bakacak şekilde doğrultmak ve bu şekilde fotoğraf çekmek dramatik ve güçlü bir görüntünün ortaya çıkmasını sağlayabilir. Farklı açılar, diz hizasından çekmeyi deneyin. Bu sayede çok daha ilginç fotoğraflar yakalamanız mümkün. 

Panorama

Yeni modellerde standart olarak gelen panorama moduyla manzara, doğa ve geniş açılı fotoğraflar çekebilirsiniz. Bir dağ dizisini, denizdeki gün batımını, bir koruluğu, şehir manzarasını çekmek ve çok daha fazlasını kullanabileceğiniz panorama moduyla kapak fotoğrafları hazırlayabilirsiniz.

Işığı gözlemleyin

Işık, görüntüsünü almak istediğiniz şeye ve çevreye göre arkadaşınız ya da düşmanınız olabilir. Güneş ışığına önden maruz kalmak gerçekten bir problemdir. Eğer mümkünse ışığı arkanıza alın.

  • Flaş ışığını yalnızca acil durumlarda kullanın.
  • Dijital yerine manuel zoom kullanın.
  • Güneş gibi gölgeleri de kullanmaya çalışın.
- Advertisment -

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler Yazılar

- Advertisment -
Their key characteristics are ease of use and modest system requirements. mostbet This feature is called Mostbet in-play betting and is available for most sports events. o’yinlarni Mostbet has over 20 titles for lotteries like Keno and Scratch Cards. mostbet uz After installing the application, open it on your Android device. depozitlar uchun