Ana SayfaNe nedir?AMOLED ekran nedir? Ne anlama gelir?

AMOLED ekran nedir? Ne anlama gelir?

- Advertisment -

AMOLED bir ekran teknolojisi olmakla beraber pek çok ekranlı aygıtlarda görebileceğiniz bir özellik olabilir. Günümüzde bu aygıtların çoğu akıllı telefonlar olarak bilinmekte ve Samsung, Google Pixel gibi markalarda görülmektedir. Peki AMOLED ekran teknolojisine sahip olan bu modeller kullanıcıya neler sunuyor? AMOLED’in artı ve eksi yönleri var mı? Varsa bunlar neler?

AMOLED ekran nedir?

AMOLED, bir OLED ekran türüdür ve açılımı Active Matrix Organic Light Emitting Diodes’tir. Bu da Türkçe’de Aktif Matrisli Organik Işık Yayan Diyot şeklinde karşılık bulmaktadır. Aktif Matrisli Organik LED olarak da bilinmektedir. AMOLED içerisinde yer alan “OLED”, renkleri aydınlatmada ve göstermede kullandığı karbon ve diğer maddelerden yapılan organik bileşenler ve LED’leri kullanır. “AM” kısmı ise Aktif Matris’ten gelir ve ekranın arka tarafındaki elektronik uygulamaları ifade eder.

AMOLED ekran açılımı nedir?

Active Matrix Organic Light Emitting Diodes, Türkçe karşılığı Aktif Matrisli Organik Işık Yayan Diyot’tur.

OLED ve AMOLED arasında ne fark var?

OLED ekranlar iki türde bilinmektedir. Bunlar PMOLED ve AMOLED ekranlardır. OLED ile AMOLED arasında bir farklılık bulunmamaktadır. Asıl bakılması gereken nokta PMOLED ve AMOLED ekran farklarıdır.

PMOLED, Pasif Matris OLED’ten gelmektedir ve depolama kapasitörü bulunmamaktadır. Aktif Matris OLED ise elektronik sürücüsü depolama kapasitörüne sahip olan ekran türüdür.

LCD ve AMOLED arasındaki farklar neler?

LCD ekran mı iyi yoksa AMOLED mi? Arasında ne farklar var, artılar eksiler neler?

  • AMOLED ekranların her bir pikseli birbirinden bağımsız çalışabilmektedir. Bu AMOLED’in LCD’ye kıyasla daha canlı ve doğal renkler sunduğu anlamına gelir. LCD yani Likit Kristal Ekran bağımsız çalışma prensibine sahip değildir. LCD’de arkada bulunan beyaz ışığın bloke edilmesiyle renkler oluşturulur ve bu da AMOLED’deki gibi bir doğallık sunmaz.
  • AMOLED ve LCD arasındaki bir diğer fark ise siyah ve beyazın kullanımıdır. AMOLED pikselleri bağımsız çalıştığı için doğru siyah rengi sunabilirken, LCD sahip olduğu beyaz ışık sayesinde beyazı doğru yansıtabilmektedir.
  • AMOLED ve LCD ekranlarda şarj tüketimi farklıdır. Birbirinden bağımsız çalışan piksellere sahip olması nedeniyle AMOLED ekranlar daha az şarj harcıyor gibi görünebilir, ancak durumlar bilinenden biraz daha farklı olabilir. AMOLED’in enerji tüketimi renklere göre değişiklik göstermektedir. AMOLED ekranlı cihazda görüntülediğiniz resimdeki renkler beyaza yakınlaştıkça pil tüketimi artar. Yani telefon kullanım şekli AMOLED’de az ya da çok pil tüketmede belirleyici olabilir. LCD ise böyle bir farklılık yoktur. LCD’nin arka beyaz ışığın sürekli açık olması nedeniyle harcanan enerji eşit şekilde ilerlemektedir.
  • OLED teknolojisi nedeniyle AMOLED, LCD ekranlardan daha maliyetlidir. Günümüzde AMOLED ekrana sahip telefon sayısı fazla olsa bile LCD ekranı daha fazla modelde görmekteyiz.
- Advertisment -

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler Yazılar

- Advertisment -