Ana SayfaNasıl yapılır?Akıllı telefon alırken dikkat etmemiz gerekenler

Akıllı telefon alırken dikkat etmemiz gerekenler

- Advertisment -

Hangi telefonu almalıyım diye kararsız kaldıysanız aşağıdaki adımları dikkatlice okumanızda fayda var. :)

Akıllı telefon nedir?

Bilgisayar ve tablet gibi belirli bir hafızaya, RAM ve işlemciye sahip olan telefonlar Apple iPhone’un  iOS, Samsung, HTC,Casper, General Mobile ve diğer akıllı telefonların Anroid, Blackberry’nin OS ve Nokia’nın Windows Phone 8 çatısı altında çalışırlar. Akıllı telefonlar Nokia sayesinde ortaya çıkmasına rağmen, Nokia’nın tek olmasını istemeyen firmalar boşta kalan piyasayı değerlendirmek ve rekabeti güçlendirmek istedikleri için ilk başta iPhone ve sonrasında Samsung akıllı piyasaya sürüldü ve ardından diğer telefonlar…Akıllı telefonlar ücretli ve ücretsiz uygulamalar ile çalışır. Masaüstü ve dizüstü bilgisayarların popülaritesini azaltan Akıllı telefonların amacı bilgisayar ile yine aynıdır. Video izlemek, oyun oynamak, iletişim kurmak, program kullanmak vs…

Akıllı telefon alırken neler göz önünde bulundurulmalı?

Akıllı telefon almadan önce Ekran ve ekran boyutu, işlemci özellikleri, kamera özellikleri ve sayısı, pil ömrü, 3g 4g destekleme özellikleri, işletim sistemleri ve desteklediği uygulamalar iyice araştırılmalıdır. Neticesinde telefon oyuncak değil, uzun bir süre kullanılacak iletişim ürünü. Sürekli telefon değiştirmenin önüne de yine araştırma yapılarak geçilebilir.

Ekran özelliklerinde nelere dikkat edilmeli?

5.6 inç’e kadar ekran genişliğine sahip olan akıllı telefonlar 1980×1280 piksellik çözünürlük imkanı sunarken LCD ekrana sahiptirler. Teknolojinin son ürünü Motorola akıllı telefonlarda görülen AMOLED ekran özelliği ise gerek çözünürlük ve ekran aydınlatması gerekse görüntü netliği açısından LCD telefonları geride bırakmıştır.

Amoled Nedir?

AMOLED ekran ışığı yansıtmak için organik kimyasallardan yararlanarak çok daha yüksek kontrast ve renkleri daha net yakalama özelliğine sahip ekran türüdür.

Ekran Boyutu:  Ekran Boyutları modellere göre çeşitlilik gösteriyor. Örnek verecek olursak akıllı telefon ailesinin en büyük geniş ekrana sahip ürünü Samsung Galaxy Note III. Fakat geniş olmasından bir dezavantaj da doğuyor: Çok büyük olduğu için video izlemek, uygulamala kullanmak kolaydır fakat  taşırken ve tek elle kullanırken sorun teşkil edebilir. Orta boyutlu ekrana örnek verilecek olursa şüphesiz iPhone 5S. iPhone 5S’i elimize aldığımızda rahatça oturduğunu ve tek elle kullanmanın daha kolay olduğunu rahatça anlayabilirsiniz. Küçük telefon sınıfına göz atmak gerekirse HTC yine örnek olarak gösterebilir. HTC telefonlarının mini sınıfı küçük ekrana sahiptir ve cebimize çok kolay sığar.

İnç nedir: İnç ekrana sahip elektronik ürünlerin boyutunu ölçmek için kullanılan bir ölçü birimidir. Televizyonların ekranının artmasıyla yaygınlaştı ve sonrasında telefonlarımıza sıçradı. :) 7 inç neredeyse bir okuma kitabının boyutuna tekabül eder.

İşlemci hızında nelere dikkat edilmeli?

Sahip olduğunuz bilgisayarlar gibi akıllı telefonlar da işlemci ile yönetilir. İşlemci ne kadar hızlı ve güçlü olursa doğru orantılı olarak telefonunuz da o denli hızlı olur. Şuan piyasada iyi bir telefona sahip olmak istiyorsanız iki çekirdek veya 4 çekirdek gibi özellikleri olup olmadığına göz gezdirmekte fayda var. Telefon fiyatını belirlemede işlemci hızının büyük bir etkisi vardır ve sistemin olmazsa olmazlarındandır.

 

Kamera özellikleri nasıl olmalı?

Alacağınız telefonun kamerası mesela 12 megapiksel ve size göre yüksek bir rakamsa bu bir yanılgı olabilir. Telefon kamerasının megapiksel özelliğinin yüksek olması iyi video ve resim çektiği anlamına gelmez. Kameranın sahip olduğu lens, odaklanma ve hız özellikleri asıl belirleyici faktörlerdir. 8 Mp bir telefon kamerası bu özelliklere sahipse 12 Megapikselli bir telefona nazaran daha iyi görüntüler yakalayabilir. Lens özelliği noktasında daha önde olan telefonlar Nokia, iPhone ve Samsung iken odaklanma ve hız noktasında liderlik Nokia ile HTC’nin elindedir.

 

Pil ömrü süresi ne olmalı?

Her ne kadar akıllı ve son derece hızlı bir akıllı telefona sahip olsanız bile pil ömrü düşük olduktan sonra sizin akıllı bir telefona sahip olmanız çok da önemli olmaz. Bataryaların ölçü birimi mAh ile gösterilir ve batarya ömürleri 1500 mAh ile 3500 mAh arasında değişiklik gösterir. Tabii bu kavramlar telefon alıcısının kafasında bir şeyler oluşturmayacağı için firmalarca Konuşma süresi, 3G ile konuşma süresi, Müzik Dinleme Süresi, Bekleme Süresi, Video izleme Süresi gibi ölçütlerle sizlere daha spesifik rakamlar verilir. Eğer telefon alacaksanız telefonda yapacaklarınızı göz önünde bulundurup buna göre pil ömrüne sahip bir akıllı telefon seçmenizde fayda olacaktır.

2G, 3G, 4G özellikleri hangisi, neden tercih edilmeli?

Bildiğiniz gibi hayatımıza 2G ile giren telefonlar yerini 3g’ye ve sonrasında dünyanın çok az yerinde mevcut olmasına rağmen 4g’ye bıraktı. Şuan Türkiye’mizde yaygın  olan standartlar ise 2g ve 3g. Fakat şunu da söylemekte fayda var 3G sadece görüntülü konuşmak değildir. Bu veri iletim sistemi internet ve indirme hızını da etkiler. Bu yüzden 4G de geleceği düşünmek açısından kafanızda yer edinmelidir. 4G şuan yaygın olmasa ve ülkemizde bulunmasa da geleceği kaçınılmaz ve 4G’nin indirme hızı 20 Megabit dolaylarında.

İşletim Sistemleri ve Uygulamalar açısından nelere dikkat edilmeli?

iOS: iOS işletim sistemi Apple akıllı telefonların çıkmasıyla beraber popüler olmuştur. Apple firması şuana kadar akıllı araçlarının üzerindeki iOS işletim sistemini değiştirmemişlerdir. iOS işletim sistemli telefonların  uygulama adresi iTunes’tir. Ücretli ve ücretsiz uygulamalar barındıran platformun genişliği şimdilik Google Play’e göre daha düşüktür.

Android: Google’ın en çok sevdiği açık kod özelliği Android işletim sisteminde de mevcuttur. Yani Google Android eli kolu kelepçeli olmayan, bağımsız yazılımcılar tarafından geliştirilen bir sistemdir. Anroid’in uygulama mağazası Google Play’dir ve iTunes’e göre daha çok ücretsiz uygulama barındırmaktadır.

Blackberry: Apple gibi kendi işletim sistemini kullanan Blackberry markası sınırlı ve az telefon üretimi yapsa da tercih edeni fazladır. En çok mesajseverler ve kamu kuruluşu çalışanlarına hitap eden Blackberry’nin uygulama mağazası iTunes, Google Play ve Smartphone’a göre daha dardır.

Windows Phone: Yaralarını geç saran Nokia Windows Phone 8 ile Lumia telefonları üreterek akıllı telefon dünyasına giriş yaptı. Apple’ı sevmeyenlere ve Anroid işletim sistemine alışamayan kullanıcılara bilgisayarlarında sahip oldukları Windows 7 ve 8’in bir benzeri olan işletim sistemi kullanmayı öneriyor. Akıllı telefon pazarına geç adım attığından Nokia’nın mağazası şuanda bir hayli küçük fakat zaman içinde genişleyip diğer sanal uygulama marketlerine yetişeceği bir gerçek.

 

 

- Advertisment -

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler Yazılar

- Advertisment -